lördag 11 maj 2013

Några tips när Du gör gröna smoothies

För några år sedan blev jag mer och mer inspirerad av att göra smoothies i min vardag. Från början gjorde jag mest frukt smoothies men gick sedan mer och mer över till gröna smoothies. De första gröna som jag gjorde kändes aningen "misslyckade" på grund av olika orsaker. Så här kommer några bra riktlinjer som Du kan ta del av när Du gör Dina egna gröna smoothies:

* Välj ekologiskt så ofta Du kan! 


Att ingredienserna är utan besprutningsmedel och andra giftiga kemikalier är bara en av många fördelar med ekologisk mat. Den viktigaste anledningen till att konsumera ekologisk mat är det överlägsna näringsinnehållet i ekologisk frukt och grönsaker i jämförelse med konventionellt odlade produkter.
De flesta människor lider av näringsbrist! Och det bästa sättet att ge vår kropp näring är att konsumera ekologiska och närodlade produkter när det är möjligt. Jag tycker själv att det bästa är om frukten får mogna på sin egen kvist eftersom det ger den bästa näringen. Frukt som mognat på trädet och konsumeras kort efter plockningen ger flera gånger mer näring än de som plockas omogna och får sin rätta mognad under transporteringen till Sverige.

Använd helst bara bladgrönt, frukt och vatten i Dina smoothies. För mycket inlägg av nötter, frön, oljor, kosttillskott och andra ingredienser i Din smoothie kan sakta ner upptaget av den gröna smoothien i matsmältningssystemet och kan orsaka irritation och gaser.

Använda inte för många ingredienser i Din smoothie, som tex nio olika frukter och ett dussin olika sorters bladgrönt. Försök istället att hålla Ditt recept enkelt för att maximera de näringsmässiga fördelarna och göra det enkelt för Ditt matsmältningssystem.

På morgonen kan du göra hela den mängd av grön smoothie som du vanligen dricker under en hel dag – kanske 1-2 liter. Häll upp morgonens njutning i ett glas och förvara resten svalt.

Drick din gröna smoothie långsamt, så att den blandas med saliv.

För att få störst möjliga näringsfördel av Din gröna smoothie så ska Du vänta med att äta annan mat i helst 30-40 minuter. 

Lär Dig att tillreda en riktigt god grön smoothie så att Du alltid ser fram emot nästa! Om Din smoothie inte smakar bra eller om det är så att Du tycker att den blev misslyckad på något sätt så kan det bli så att Du tappar inspirationen mer och mer, eller kanske slutar helt med dem.
Ge smaklökarna njutning!

Variera de gröna bladen som Du använder i Dina smoothies. Nästan allt bladgrönt i världen innehåller små mängder av alkaloider. Pyttesmå kvantiteter av alkaloider skadar inte – istället stärker det immunsystemet. Men om Du använder bladkål, spenat eller vilket annat slags bladgrönt som helst, under flera veckor utan variation så kommer samma slags alkaloider att ackumulera i Din kropp och orsaka oönskade symptom på förgiftning. Notera att Du inte behöver variera frukten i Dina gröna smoothies. De vanligaste frukterna har väldigt lite eller inga alkaloider och därför orsakar de inte samma giftreaktioner som bladgrönt kan göra. Samtidigt så är det så klart så att variation av frukter även varierar smaken på Dina smoothies.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar